Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Új gyógyszer az SLE kezelésében

Legelőször az amerikai lupusz betegszervezet, a Lupus Foundation of America számolt be arról, hogy az FDA jóváhagyta a Saphnelo (anifrolumab-fnia hatóanyagú) infúzió készítményt, amely egy új kezelési lehetőség lesz a közepesen súlyos vagy súlyos SLE-ben. A készítményt az AstraZeneca gyógyszergyártó készíti.

A Saphnelo gátolja az immunrendszer egyik kulcsfontosságú fehérjéjét, az IFNAR receptort, amely jeladóként működik, felerősítve az I-es típusú interferonoknak nevezett apró hírvivők jeleit. A III. fázisú klinikai vizsgálat összesített adatai kimutatták, hogy a standard terápia mellett a Saphnelo- t kapó betegnél többet javult a betegség, mint azoknál, akik a standard terápia mellett placebót is kaptak.

„A fontos mérföldkőhöz való megérkezéshez több száz lupusos ember bevonására volt szükség a világ minden tájáról, akik önként jelentkeztek több klinikai vizsgálatban való részvételre. Hálásak vagyunk önzetlen erőfeszítéseikért, valamint a klinikai orvosok, kutatók erőfeszítéseiért, akik fáradhatatlanul dolgoznak az SLE betegség gyógyszerfejlesztésének támogatásán. Nélkülük nem tudnánk új, életet megváltoztató terápiákat felfedezni.”

– mondta Susan M. Manzi, a Lupus Foundation of America elnöke.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató